„Smaki świata” – kulinarne zmagania w SOSW

Realizacja projektu Stowarzyszenia Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Nasz Ośrodek” we Wschowie pt. „Rytmy, barwy i smaki świata”, finansowanego ze środków fundacji PZU,  umożliwiła zorganizowanie w SOSW  popołudniowych zajęć kulinarnych. Uczestniczyli w nich członkowie Warsztatu Terapii Zajęciowej, podopieczni  Stowarzyszenia Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej „Pomocna Dłoń” oraz uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego we Wschowie.

Czerpiąc z dobrodziejstw kuchni całego świata, uczestnicy zajęć poznali nowe doznania kulinarne: odmienne aromaty, smaki i kolory, a także inny sposób samej ceremonii jedzenia i podawania posiłków.

Zwieńczeniem zajęć był zorganizowany 9 maja konkurs kulinarny pod hasłem „Smaki świata”. W konkursie udział wzięli uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego we Wschowie oraz młodzież zaproszona ze Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Nowej Soli, Zespołu Placówek Specjalnych w Legnicy, Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Szklarach Górnych i Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Rydzynie. Celem konkursu było m.in. promowanie zdrowego odżywiania, rozwijanie potencjalnych możliwości i zainteresowań młodych ludzi, wdrażanie do samodzielności, a także integracja młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie z różnych środowisk.

Drużyny z poszczególnych szkół zostały podzielone na dwuosobowe zespoły.

Do zadań pierwszego zespołu należało wykazanie się wiedzą teoretyczną z zakresu:

- wielokulturowej kuchni amerykańskiej,

- kuchni polskiej, a szczególnie potraw charakterystycznych dla regionów: śląskiego              

   i wielkopolski,

- przypraw uprawianych i wykorzystywanych w najdalszych zakątkach świata,

- owoców morza,

- deserów charakterystycznych dla poszczególnych kontynentów.

Zespół drugi był odpowiedzialny za wykonanie wylosowanego zadania praktycznego. Uczniowie przygotowali: sałatkę śródziemnomorską, tartaletki z jabłkami oraz napój owocowy „Ambrozja”.

         Konkurs przebiegł sprawnie w bardzo milej i przyjaznej atmosferze. Mimo że był pozbawiony rywalizacji młodzież bardzo się angażowała w każde zadanie, wykonując je najlepiej jak potrafi.

Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał dyplom, drobny upominek w postaci sprzętu gastronomicznego oraz ogrom pochwał i uznania z ust sędziów nadzorujących przebieg konkursu.

        Kulinarne zmagania przygotowali nauczyciele Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego we Wschowie: Marzena Nowak, Mariola Staniszewska – Skuriat, Marzena Jaworska, Dariusz Zawadzki i Małgorzata Wojnarowska.

Konkurs oraz nagrody sfinansowane zostały ze środków projektu „Oglądaj i smakuj świat”, pozyskanych w ramach konkursu ofert dla organizacji pozarządowych na realizację zadania publicznego w zakresie: Nauka, szkolnictwo wyższe, edukacja, oświata i wychowanie, realizowanego przez Zarząd Powiatu Wschowskiego.

  Marzena Nowak